Hitta din passion

20 feb 2018 | Passionista | 4 Kommentarer

Jag tänker tillbaka på våndan över gymnasievalet. Det kändes livsviktigt att välja rätt. Men jag hade ingen aning. Hur hittar man sin gnistrande passion?

Det blev samhällsvetenskap med bildestet som tillval. För att hålla vägar öppna. Vägen framför mig såg ut att gå mot reklambranschen, men det kändes inte rätt i magen.

varför hitta sin passion?

Vi lär oss ofta att bli bättre på våra svagheter, men hur skulle det kännas att vända på det? Att utveckla det som känns lätt?

Carolina Gårdheim menar i sin bok ”Gör din grej” att vi medvetet bidrar till en bättre värld när vi gör det, vår grej alltså. Vi skapar meningsfullhet i våra liv. Vår grej kan vara flera saker och olika över tid. Vi behöver inte vara kvar på samma jobb livet ut.

Om det känns läskigt att visa upp sig?

Rädslorna då? När egots röst viskar:

– Vem tror du att du är?
– Vad skulle grannen säga om du startar eget?
– Hä gå int!

Bara 15% trivs på jobbet. 15%!

”Att göra trots att vi har rädslor, invändningar och tvivel, ger oss superkrafter”

(ur ”Gör din grej”)

Carolina Gårdheim Inspirationsdagen Life 2018

Carolina Gårdheim föreläser på Inspirationsdagen Life 2017 om att göra sin grej.

Vems vilja följer du?

Är det din vilja att du jobbar där du jobbar? Eller dina föräldrars? Eller omständigheter?

Marie Mian skriver om vilja i ”Min röda klänning” och menar att vi gör våld på oss själva när vi följer andras viljor om vi inte själv vill. Vi blir offer och vi blir sårbara.

– Vilka längtor har du?

Hur hittar man sin passion?

Tänk på något du gör som får tiden att försvinna, något du älskar att göra hur trött du än känner dig. Kan det bli ditt jobb, som anställd eller egen eller en fantastisk hobby?

Spelar det någon roll?

Marie Mian skriver om sin mamma, mina barns gammelmormor, som drömde om att stå på scen men blev hemmafru och isolerade sig i hemmet. Rädslorna tog över. 91 år fyllda drabbades hon av akut leukemi och ALS och då hände något inombords. Hon släppte sina rädslor och lät styrka, skratt och bus hitta ut. ”Det är ingen idé att vara rädd, det är bortkastad tid och hjälper inte!”, sa hon och peppade Marie att skriva sin bok och föreläsa <3

Marie Mian föreläser på LillaK i Bollnäs i sin röda klänning på temat Vem bär ansvaret för hur jag mår?

Marie Mian föreläser i sin röda klänning, hennes symbol för hopp och mod. Hon åker runt i landet och föreläser på temat ”Vem bär ansvar för hur jag mår?”.

Krokig väg till min passion

1996 fick jag en idé om att distansarbeta för jag ville bo kvar i Vilhelmina. Men hur skulle det gå till och vad skulle jag jobba med? En morgon när jag läste Västerbottens Kuriren fanns den där, annonsen om en ”Distansutbildning i distansarbete” – Vilken lyckoträff!

Därefter fick jag jobb som handledare på utbildningsföretaget och jobbade med elever och kollegor spridda över landet. Jag fick chans att prova på webbdesign och kände en kittlande känsla i magen. Återigen en annons, Högskolan i Kalmar startade en ny utbildning, ”Webbproducentprogrammet”.

Där hittade jag hem, min grej, min passion.
Programmering + webbdesign, jag som alltid <3 matte + bild. Vilken lyckokänsla!

Läs mer – vill du jobba med mig?

I sökandet efter sin passion rekommenderar jag varmt böckerna:

Vet du vad din grej är och vill visa upp din passion på nätet?
– Jag följer dig gärna på din digitala resa. Den 9/4 startar min e-kurs där jag handleder och supportar när du gör din egen hemsida i WordPress. Läs mer >

Följas åt på vägen mot ny hemsida? E-kurs: Bygg hemsida i WordPress med support och handledning. Start 9/4-2018

Over and out,
Hälsningar Jenny Sandfors, InternetForm

VAD TYCKER DU?
– SKRIV GÄRNA EN KOMMENTAR

4 Kommentarer

 1. Helena Roth

  Jag tror så mycket av den där rädslan byggs upp av att vi tror – intalas av oss själva och samhället runt oss – att ”valet är livsviktigt”, fast det ju ”bara är ett val”. Jag menar – jag känner väldigt få personer som i vuxen ålder efter 10-20-30 år i arbetslivet ”fortfarande” arbetar i ett yrka som matchar deras gymnasieval (eller ens högskoleutbildning).

  Så för egen del har mycket av det att göra med att inte ”ta mig själv på så blodigt allvar” om du förstår? Leka lite, testa, välja, och skiter det sig, jamen välj om då!

 2. jennySandfors

  Ja, visst är det skönt att vi kan välja och välja om tills vi hittar rätt. Tack för din kommentar 🙂

 3. Liw

  Intressant läsning! Tror många går i ekorrhjulet och bara gillar läget. Att våga följa sin dröm i yrkesvalet är starkt även om man kan tycka det vore självklart.

 4. jennySandfors

  Var på en föreläsning där vi fick räcka upp handen om vi gillade vårt jobb. Det var många som inte gjorde det… Sorgligt, men som tur är går det ju att ändra sig flera gånger i livet

Bloggare - Jenny Sandfors

Bloggare - Jenny Sandfors

webbutvecklare

Hej! Jag jobbar med webbhjälp för själfulla entreprenörer som vill växa och få avlastning.

...det är min tårtbit för mer flow och chill i världen!

OM BLOGGEN

Utforskar och filtrerar om inre utveckling.  Berättar om min väg från tidsjakt till flow & chill. Till vardags jobbar jag med e-kurser, hemsidor och digitala verktyg.

SPAR PENGAR

GÅ E-KURS

Bygg egen hemsida i WordPress. Jag coachar dig i 6v.

Visa hur du spar pengar »

SPAR TID

JENNY PRODUCERAR

Njut av en god fika medan din hemsida skapas.

Visa hur du spar tid »

VILL DU VÄXA GENOM ATT SÄLJA MER ONLINE?
Prenumerera på mitt inspirationsbrev "Ett filter om Flow & Chill", så får du en GRATIS guide med "5 nycklar till en egen säljmaskin".
Ja, jag vill ha inspirationsbrevet och en GRATIS guide för mer sälj online »